Maçons catalansPersonatges influents de la societat catalana que han estat membres de societats maçòniques

Jaume Aiguader Miró (1882-1943)

Polític, alcalde de Barcelona, diputat a les Corts i un dels fundadors d’Esquerra Republicana de Catalunya.

Valentí Almirall i Llozer (1841-1904)

Polític republicà federalista, fundador del ‘Diari Català’ i de “’La Campana de Gràcia’, impulsor i president del I Congrés Catalanista, redactor del Memorial de Greuges, fundador i president del Centre Català.

Pau Alsina (1830-1897)

Polític republicà federalista. Diputat i senador, va treballar per la introducció d’una legislació del treball progressista.

Josep Andreu i Abelló (1906-1993)
Advocat i polític republicà i socialista, diputat, va participar en l’elaboració del projecte d’Estatut d’Autonomia de 1932 i també en el de 1979. President del Tribunal de Cassació de Catalunya, cofundador de l’Assemblea de Catalunya.

Rossend Arús i Arderiu (1844-1891)
Empresari, periodista, filantrop, promotor de l’ensenyament laic i gran impulsor del moviment lliurepensador. Fundador de la maçoneria catalana. Va deixar en llegat la Biblioteca Pública Arús i les escoles i ajuntaments de Das, a la Cerdanya, i de l’Hospitalet de Llobregat.

Víctor Balaguer i Cirera (1824-1901)
Polític liberal i progressista, historiador, poeta, dramaturg i periodista, figura central de la Renaixença i principal impulsor de la restauració dels Jocs Florals. Va fundar la Biblioteca-Museu Balaguer a Vilanova i la Geltrú.

Joan Casanovas i Maristany (1890-1942)
Advocat sindicalista i polític republicà independentista. President del Govern de la Generalitat i del Parlament de Catalunya.

Agustí Centelles i Ossó (1909-1985)

Fotògraf. El seu arxiu professional és una de les principals fonts documentals de la Guerra Civil Espanyola.

Josep Anselm Clavé (1824-1874)
Polític republicà federalista, poeta i músic. Fundador dels Cors d’en Clavé. President de la Diputació de Barcelona i diputat.

Lluís Companys i Jover (1882-1940)
Advocat sindicalista, polític republicà, president del Parlament de Catalunya, ministre de Marina de la República Espanyola, president de la Generalitat de Catalunya.

Marià Cubí i Soler (1801-1875)
Científic, metge de projecció internacional. Impulsor de la frenologia, del magnetisme animal i de la fisiognomia.

Frederic Escofet i Alsina (1898-1987)
Militar, comissari general d’Ordre Públic de la Generalitat de Catalunya. Va dirigir la defensa contra l’exèrcit franquista.

Jaume Ferran i Clua (1851-1929)
Metge i bacteriòleg. Descobridor de la vacuna contra el còlera.

Francesc Ferrer i Guàrdia (1859-1909)
Pedagog, polític i pensador republicà i anarquista, impulsor de l’ensenyament laic. Fundador de l’Escola Moderna.

Josep Irla i Bosch (1876-1958)
Polític republicà federalista, conseller de Governació de la Generalitat de Catalunya, president del Parlament de Catalunya, president de la Generalitat a l’exili.

Pere Mata i Fontanet (1811-1877)
Metge, polític liberal, novel·lista, poeta i lingüista, alcalde de Reus, diputat, precursor de la psiquiatria, catedràtic de medicina legal i toxicologia, president de l’Acadèmia de Medicina i Cirurgia.

Narcís Monturiol i Estarriol (1819-1885)
Enginyer, intel·lectual, polític i inventor del primer submarí tripulat amb motor de combustió.

Andreu Nin i Pérez (1892-1937)
Pedagog, dirigent sindicalista i polític marxista, secretari general de la Internacional Sindical Roja a Moscou, conseller de Justícia i Dret de la Generalitat. Autor de magnífiques traduccions al català de clàssics russos.

Francesc Pi i Margall (1824-1901)


Polític republicà federalista, diputat, ministre de Governació i president de la República espanyola.

Joan Prim i Prats (1814-1870)

Militar, mariscal de camp, va encapçalar la Revolució de 1868 i va proclamar la monarquia constitucional a Espanya.

Francesc Rius i Taulet (1833-1890)

Advocat i polític, alcalde de Barcelona i principal impulsor de l’Exposició Universal de 1888 i de les reformes urbanístiques que se’n van derivar.

Emili Vendrell i Ibars (1893-1962)

Tenor, va dur a terme una molt popular tasca de divulgació de la cançó tradicional catalana.

Josep Xifré i Casas (1777-1856)

Comerciant i financer a Amèrica i Europa, filantrop i mecenes, president de la Caixa d’Estalvis i Mont de Pietat, de la Junta de Beneficència Pública, creador del cos de bombers de la ciutat de Barcelona i patrocinador de l’hospital d’Arenys de Mar.

Les catalanes més influents que han format part de lògies maçòniques


Aurora Bertrana i Salazar (1892- 1974)

Escriptora, autora de narracions que reflecteixen el seus viatges per tot el món, fundadora i directora de la ‘Novel·la Femenina’.

Clotilde Cerdà i Bosch (1852-1926)

Arpista. Filla d’Ildefons Cerdà, va estudiar a Barcelona, París i Viena, on va debutar l’any 1873. Va fer una brillantíssima carrera de concertista com a arpista a Europa. Va fundar l’Acadèmia de Ciències, Arts i Oficis el 1885, que es va dedicar a la formació de dones.

Teresa Claramunt i Creus (1862-1932)

Dirigent anarcosindicalista. Va fundar amb les maçones Àngels López i Amalia Domingo el 1889 la Sociedad Autónoma de Mujeres, que es va transformar en la Sociedad Progresiva Femenina a partir de 1898.

Amalia Domingo i Soler (1835-1909)

Espiritista, directora de la revista ‘La Luz del Porvenir’. Va Impulsar la Sociedad Autónoma de Mujeres juntament amb Teresa Claramunt i Ángels López.

Àngels López de Ayala (1858-1926)
Republicana, lliurepensadora. Va fundar els setmanaris ‘El Progreso’, ‘El Gladiador’ i ‘El Libertador’. Va impulsar la Sociedad Autónoma de Mujeres juntament amb Teresa Claramunt i Amalia Domingo.


Font: Revista Sàpiens núm. 156


Aiguader i Miró, Jaume (1882-1943)

Metge, polític socialista i independentista, empresonat diverses vegades, impulsor del Pacte de Sant Sebastià, diputat, alcalde de Barcelona, ministre del Govern espanyol, escriptor polític i col·laborador en gran nombre de publicacions periòdiques, creador de les Monografies Mèdiques. 

Almirall i Llozer, Valentí (1841-1904)

Polític republicà federalista, teòric del federalisme, impulsor del Pacte de Tortosa entre els republicans dels Països Catalans, fundador del popular periòdic satíric La Campana de Gràcia, i del Diari Català, primer diari en català, figura clau de la política catalana després de la Restauració monàrquica espanyola, impulsor i president del I Congrés Catalanista, redactor del Memorial de Greuges, fundador i president del Centre Català, autor de Lo Catalanisme; marmessor de Rossend Arús

Alsina, Pau (1830-1897)

Polític republicà federalista, primer diputat elegit amb els vots obrers, senador, treballà per la introducció d’una legislació del treball progressista i harmonitzadora dels interessos de classe. 

Altadill i Teixidó, Antoni (1828-1880)
Novel·lista, dramaturg, periodista i polític republicà federalista, figura molt popular de la vida literària de Barcelona; col·laborador entusiasta i decisiu de Narcís Monturiol en el seu invent de la navegació submarina.

Andreu i Abelló, Josep (1906-1993)
Advocat i polític republicà i socialista, diputat, participà en l’elaboració del projecte d’Estatut d’autonomia de 1932 i també en el de 1979, president del Tribunal de Cassació de Catalunya, cofundador de l’Assemblea de Catalunya.

Arrufat i Arrufat, Ramon (1897- 1981)

Escriptor i polític independentista; col·laborador de publicacions polítiques i autor d'obres d'història política, aconseguí gran popularitat amb "Catalunya, poble dissortat". 

Arús i Arderiu, Rossend (1845-1891)

Empresari, periodista, filantrop, promotor de l’ensenyament laic i gran impulsor del moviment lliurepensador. Fundador de la Maçoneria catalana: Gran Capítol Català (1879), R.·. Ll.·. Avant (1880), Gran Llotja Simbòlica Departamental de Catalunya (GOLU, 1885), Gran Llotja Simbòlica Catalana Balear (1886); deixà en llegat la Biblioteca Pública Arús, un dels més importants fons documentals de la francmaçoneria i del moviment obrer a Catalunya. 

Julia Ayma i Mensa
Mestra laica. Maçona de la lògia "Estrella polar" i "Fills del Treball" de Barcelona. 

Balaguer i Cirera, Víctor (1824-1901)

Polític liberal progressista, historiador, poeta, dramaturg i periodista, figura central de la Renaixença; la seva monumental Historia de Cataluña y de la Corona de Aragón exercí una gran influència en el patriotisme progressista; principal impulsor de la restauració dels Jocs Florals; les seves tragèdies romàntiques en català tingueren un gran ressò a Catalunya i a Europa; ministre de Foment i d’Ultramar del Govern espanyol; amb els seus llibres i quadres fundà la Biblioteca-Museu Balaguer, on hi ha reproduïda una llotja maçònica. 

Barrera i Maresma, Martí (1889-1972)

Sindicalista i polític, dirigent de la CNT, director de Solidaridad Obrera, diputat, conseller de Treball de la Generalitat de Catalunya, des del qual càrrec acomplí una bona tasca harmonitzadora dels interessos de classe, amb convenis col·lectius avançats; durant la guerra, president de la Comissió de Responsabilitats Polítiques, càrrec que exercí amb gran sentit de justícia.


Bertrana i Salazar, Aurora (1892-1974)

Escriptora, autora de narracions que reflecteixen els seus viatges per tot el món i de novel·les realistes, obra traduïda a diverses llengües; fundadora i directora de La Novel·la Femenina. 

Bo i Singla, Ignasi (1872-1923)
Periodista, director d’El Campesino i col·laborador de la premsa federalista i de La Veu de Catalunya, historiador de la marina catalana medieval. 

Canivell i Masbernat, Eudald (1858-1928)
Dibuixant, tipògraf i bibliògraf; organitzador i responsable durant trenta anys de la Biblioteca Pública Arús; creador d’El Arte de la Imprenta, cofundador de l’Institut Català de les Arts del Llibre i de la seva Escola Pràctica Professional, autor de moltes obres de les seves especialitats.


Casanovas i Maristany, Joan (1890-1942)
 
Advocat sindicalista i polític republicà independentista, conseller de la Mancomunitat de Catalunya, col·laborador de les campanyes de Macià per Europa i Amèrica, conseller de Governació i de Foment i president del Govern de la Generalitat, diputat i president del Parlament de Catalunya; en la guerra d’Espanya, intentà declarar la neutralitat de Catalunya. 

Cerdà i Bosch, Clotilde (1852 - 1926)

Coneguda com Esmeraldina o Esmeralda Cervantes, arpista, maçona des de l'any 1881 a la llotja "LLeialtat" de Barcelona. Filla d'Ildefons Cerdà. Estudià a Barcelona, a Paris i a Viena, on debutarà l'any 1873. Te una brillant carrera de concertista, com a arpista, a Europa. Fundadora Acadèmia de Ciències, Arts i Oficis, 1885, que es dedicà a la formació de dones.

Centelles i Ossó, Agustí (1909-1985)

Fotògraf, un dels primers reporters gràfics de Catalunya, treballà per a una gran part de la premsa de Barcelona i posà el seu art al servei de la lluita antifeixista; el seu arxiu professional és una de les principals fonts documentals de la guerra de 1936-39. 

Claramunt i Creus, Teresa (1862-1932)

Dirigent anarcosindicalista catalana, treballà al tèxtil a Sabadell. Fundà amb Ángeles López i Amalia Domingo Soler primer en 1889 la Sociedad Autónoma de Mujeres -que es transformà en la Sociedad Progresiva Femenina a partir de 1898. Era anomenada com la Louise Michel espanyola. 

Clavé i Camps, Josep Anselm (1824-1874)

Polític republicà federalista, poeta i músic, dirigent de la revolució democràtica, gran promotor de l’associacionisme obrer, fundador de La Fraternitat, una de les primeres mútues sindicals i culturals; fundador i director del moviment musical i social conegut com els Cors d’en Clavé, potser el primer moviment cultural de masses de Catalunya; membre de la Junta Revolucionària de 1868, president de la Diputació de Barcelona i diputat. 

Companys i Jover, Lluís (1882-1940)

Advocat sindicalista, polític republicà, fundador de la Unió de Rabassaires i director del seu òrgan La Terra, diputat, president del Parlament de Catalunya, ministre de Marina de la República espanyola, president de la Generalitat de Catalunya, defensor de la plena autonomia nacional davant el Govern espanyol, el 1934 proclamà l’Estat Català; màrtir de la llibertat nacional en ésser afusellat pel règim feixista espanyol. 

Compte i Canelles, Jaume (1897-1934)


Polític i ideòleg independentista, socialista revolucionari i sindicalista; participà en el complot de Garraf; morí defensant des del CADCI la proclamació de l’Estat Català feta per Companys. 

Corominas i Cornell, Eusebi (1849-1919)

Periodista i polític republicà federalista; director de la Publicidad durant trenta anys, president de l’Associació de Premsa de Barcelona, diputat. 

Cubí i Soler, Marià (1801-1875)

Científic, metge de projecció internacional; impulsor de la frenologia, del magnetisme animal i de la fisiognomia, autor de diverses obres sobre aquestes especialitats i també de lingüística; fundador de publicacions periòdiques a Amèrica i a Catalunya. Biografia (en castellà)

Dencàs i Puigdollers, Josep (1900-1965)

Metge i polític independentista, diputat, secretari del Parlament de Catalunya, conseller de Sanitat i Assistència Social i de Governació de la Generalitat de Catalunya, des d'aquest darrer càrrec intentà de controlar els Fets del Sis d’Octubre amb mesures impopulars. 

Díaz i Sandino, Felip (1891-1960)
Militar d’aviació i polític republicà; participà en diverses conteses i combaté contra la monarquia espanyola; el 1936 es posà a les ordres de la Generalitat i combaté la revolta feixista; conseller de Defensa de la Generalitat i cap de l’aviació de Catalunya.

Domingo i Sanjuan, Marcel·lí (1884-1939)

Polític republicà federalista, diputat obrerista, ministre d’Instrucció Pública de la República Espanyola i d’Agricultura, Indústria i Comerç. 

Domingo i Soler , Amalia (1835 - 1909)


Espiritista, maçona, directora de la revista "La Luz del Porvenir". Fundà amb Angeles Lopez i Teresa Claramunt primer en 1889 la Sociedad Autónoma de Mujeres que es transformà en la Sociedad Progresiva Femenina a partir de 1898. 

Escofet i Alsina, Frederic (1898-1987)

Militar, comissari general d’Ordre Públic de la Generalitat de Catalunya, comandant de les Esquadres de Catalunya, dirigí la defensa contra l’exèrcit feixista espanyol.

Farga i Pellicer, Rafael (1844-1890)

Polític federalista i després bakuninista, gran impulsor de l’associacionisme obrer, creador de la Direcció Central de les Societats Obreres i del Centre Federal de Societats Obreres de Barcelona i del seu òrgan La Federación; un dels principals promotors de l’AIT a Catalunya; fundador, amb Anselmo Lorenzo, de la revista Acracia. 

Farreras i Duran, Francesc (1900-1985)

Enginyer i polític republicà, fundador d'organitzacions i periòdics nacionalistes; secretari de la Conselleria d'Agricultura i diputat; president del Parlament de Catalunya a l’exili (1954-1980). 

Ferrer i Guàrdia, Francesc (1859-1909)

Pedagog, polític i pensador republicà i anarquista, impulsor de l’ensenyament laic, racionalista, coeducatiu i accessible a la classe obrera, fundador del moviment de l’Escola Moderna; màrtir del laïcisme i el lliure pensament en ésser afusellat després d’un judici sense proves que provocà l’escàndol i el clam de tota l’Europa progressista. 

Figueras i de Moragas, Estanislau (1819-1882)

Advocat, polític republicà federalista, fundador a Madrid del periòdic La Igualdad, diputat, president del Govern de la I República Espanyola; hagué d'afrontar personalment l'intent de proclamació de l'Estat Català del 1873 preparat per Lostau amb els federalistes i els obrers internacionalistes, prometent la dissolució de l'exèrcit espanyol a Catalunya. 

Gener i Babot, Pompeu (1848-1920)

Pensador positivista i evolucionista, periodista, novel·lista i dramaturg; resident llargues temporades a París, conegut dels seus cercles intel·lectuals, hi publicà La Mort et le Diable, amb pròleg de Littré, la seva obra més famosa; gran difusor a Catalunya dels nous corrents intel·lectuals. 

Guarner i Vivancos, Vicenç (1899-1972)
Militar, cap superior dels Serveis d’Ordre Públic i sots-secretari de Defensa de la Generalitat de Catalunya, combaté incansablement l’alçament feixista espanyol.


Irla i Bosch, Josep (1876-1958)

Polític republicà federalista, diputat, impulsà programes de salut i educació dels infants de les classes populars, conseller de Governació de la Generalitat de Catalunya, president del Parlament de Catalunya, president de la Generalitat a l’exili. 

Junoy i Gelabert, Emili (1857-1931)

Polític republicà, diputat, senador i periodista molt popular; redactor i director de La Publicidad, col·laborador de La Campana de Gràcia; com a diputat, passà del lerrouxisme a la Solidaritat Catalana i després a l'Esquerra Republicana. 

Llunas i Pujals, Josep (1850-1905)

Polític anarquista i sindicalista, impulsor de l’associacionisme obrer, tipògraf, periodista, escriptor polític i poeta; impulsor de l'AIT a Catalunya i creador, amb Farga i Pellicer, de la Federació de Treballadors de la Regió Espanyola; fundador i director de La Teula i de La Tramontana, setmanari anarquista i anticlerical de molta difusió. 

López de Ayala, Angeles (1858-1926)
Republicana, lliurepensadora. Lògies La Constància de Barcelona, entre d'altres. Impulsà la creació de la Sociedad Autónoma de Mujeres de Barcelona amb Teresa Claramunt i Amalia Domingo Soler (1892). Fundadora i presidenta de la Societat Progressiva femenina (1898). Fundà els setmanaris El progreso, El Gladiador i El Libertador.

Lorenzo i Asperilla, Anselmo (1841-1914)

Polític anarquista, sindicalista, periodista i escriptor; impulsor de l'AIT a Catalunya i a Espanya, en fou delegat al Congrés de Londres, on féu amistat personal amb Marx i Engels; treballà pel moviment de l'Escola Moderna de Ferrer i Guàrdia; col·laborà en la major part de premsa obrera i anarquista i escriví multitud d'obres de teoria anarquista, amb què assolí una gran influència. 

Lostau i Prats, Baldomer (1846-1896)
Polític republicà federalista, dirigent sindicalista; un dels caps de la insurrecció federal; delegat a l’AIT, com a diputat a Madrid en defensà la legalitat; encapçalà la preparació de la proclamació de l’Estat Català el 1873, del qual havia d’esdevenir president, fet que restà frustrat a l’últim moment per la intervenció de Pi i Margall i de Figueras des de Madrid.

Martí i Feced, Carles (1901-1982)

Metge, polític republicà, conseller de Governació, de Finances i de Cultura de la Generalitat de Catalunya; a l'exili, tingué una actuació destacada en l'ajut als catalans dels camps de concentració. 

Mata i Fontanet, Pere (1811-1877)

Metge, polític liberal, novel·lista, poeta i lingüista, alcalde de Reus, diputat, impulsor dels corrents mèdics positivistes, precursor de la psiquiatria, catedràtic de medicina legal i toxicologia, president de l’Acadèmia de Medicina i Cirurgia. 

Miravitlles i Navarra, Jaume (1906-1988)

Polític independentista i obrerista; col·laborà en l'activitat insurreccional i política de Macià; secretari del Comitè de Milícies Antifeixistes, comissari de Propaganda de la Generalitat, des d'on contribuí molt a internacionalitzar el plet de Catalunya i la causa antifeixista; periodista i escriptor polític de gran influència; a l'exili, tingué també una intensa activitat en la premsa sud-americana. 

Monturiol i Estarriol, Narcís (1819-1885)


Enginyer, intel·lectual, polític i inventor català, cèlebre per la invenció del primer submarí tripulat amb motor de combustió i impulsat per una forma primerenca de propulsió independent per aire. 

Ner, Enric (1861-1938)
Filòsof simbolista, novel·lista, dramaturg, crític literari i historiador; escriví en llengua francesa amb el pseudònim de Han Ryner.

Nin i Pérez, Andreu (1892-1937)

Pedagog, dirigent sindicalista i polític marxista, secretari general de la Internacional Sindical Roja a Moscou, conseller de Justícia i Dret de la Generalitat de Catalunya, assassinat per l'estalinisme; teòric dels moviments nacionals i revolucionaris i autor de magnífiques traduccions al català de clàssics russos. 

Perelló i Domingo, Marcel·lí (1897-1961)
Polític independentista, participà en el complot del Garraf i estigué cinc anys empresonat; director del Diari de Barcelona; dinamitzador de la política catalana a l'exili. Lluità tenaçment per unir les forces per l'alliberament de Catalunya.

Pérez i Farràs, Enric (1884-1949)
Militar, cap dels Mossos d'Esquadra, sufocà l'alçament feixista i combaté al capdavant de les columnes catalanes contra l'exèrcit espanyol insurgent.

Francesc Pi i Margall (1824-1901)

Polític republicà federalista, participà al primer rengle dels moviments revolucionaris de mitjan segle XIX; diputat, ministre de Governació i president de la I República espanyola; teòric del federalisme i de la revolució democràtica i ideòleg de llarga influència en l'esquerra, amb obres cabdals com La Reacción y la Revolución i Las Nacionalidades. 

Prim i Prats, Joan (1814-1870)
Militar, heroi de la guerra contra els carlins, mariscal de camp, capità general de Puerto Rico i de Granada, distingit participant en la guerra de Marroc i cap de l'expedició en la guerra de Mèxic; polític progressista, encapçalà la Revolució del 1868 i proclamà la monarquia constitucional a Espanya, morí d'un atemptat.

Roure i Bofill, Conrad (1841-1928)

Dramaturg, periodista i memorialista; amic i col·laborador de Valentí Almirall, escriví al seu Diari Català i a la major part de la premsa catalana del darrer període de la Renaixença, la qual cosa li reportà una gran popularitat; autor de peces teatrals costumistes. 

Rouret i Callol, Martí (1902-1968)

Pedagog i polític federalista, d’intensa activitat a l’Empordà i a les Terres de l’Ebre; diputat i secretari del Parlament de Catalunya, conseller de Sanitat i Assistència Social, comissari d’Ordre Públic i sots-secretari de la Presidència de la Generalitat de Catalunya. 

Sbert i Massanet, Antoni M. (1901-1980)

Polític republicà, diputat, corredactor i defensor a les Corts espanyoles del projecte d’Estatut d’autonomia de les Balears, impulsor del moviment intel·lectual mallorquí, conseller de Cultura, de Governació i d’Assistència Social de la Generalitat de Catalunya; a l’exili, creà la Fundació Ramon Llull i fou representant de la Generalitat a Mèxic. 

Serra i Moret, Manuel (1884-1963)
 
Economista, sociòleg, polític, ideòleg i teòric socialista i de la llibertat nacional; creà, impulsà i dirigí diverses publicacions periòdiques d’esquerra; diputat, conseller d’Economia i Treball de la Generalitat de Catalunya i president del Consell d’Economia de Catalunya; a l’exili, ocupà diversos càrrecs i dugué a terme una gran tasca de reflexió política. 

Terrades i Pulí, Abdó (1812-1856)

Polític republicà, un dels principals impulsors de la revolució democràtica entre 1840 i 1855, autor del popular himne revolucionari La Campana, fou repetidament empresonat, represaliat i exiliat; alcalde constitucional de Figueres; autor d’una paròdia teatral antimonàrquica, Lo rei Micomicó, també molt popular, i d’una novel·la romàntica.

Vallès i Ribot, Josep M. (1849-1911)

Advocat criminalista i polític republicà federalista, diputat, president del Centre Federalista de Barcelona, corredactor del Projecte de Constitució per a l’Estat Català, del 1883, fundador de diverses publicacions periòdiques polítiques, president de la Solidaritat Catalana; membre de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya. 

Vendrell i Ibars, Emili (1893-1962)

Tenor, freqüentà els escenaris lírics de Catalunya, Espanya i l’Amèrica Llatina i també fou apreciat a França, Anglaterra i Itàlia; dugué a terme una meritòria i molt popular tasca de divulgació de la cançó tradicional catalana, en directe i per la ràdio i els enregistraments fonogràfics. 

Ventosa i Roig, Joan (1883-1961)


Apòstol del cooperativisme, president de la Federació de Cooperatives de Catalunya, membre del Comitè Central de l’Aliança Cooperativa Internacional, polític federalista, diputat, alcalde de Vilanova i la Geltrú, conseller d’Agricultura i Economia de la Generalitat de Catalunya, impulsor de la legislació cooperativista. 

Ventura i Subirats, Jordi (1932-1999)
Economista i historiador, professor de la Universitat de Barcelona, especialitzat, amb aportacions decisives, en moviments considerats herètics medievals d’Occitània i Catalunya, en la Inquisició, i, d’altra banda, en els moviments nacionalitaris i en història econòmica; president del Comitè Científic de l’Assemblea de les Regions d’Europa.

Vidiella i Franch, Rafael (1882-1987)

Polític marxista i sindicalista, conseller de Comunicacions, de Justícia, i de Proveïments, Treball i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya. 

Xifré i Casas, Josep (1777-1856)

Comerciant i financer a Amèrica i Europa, filantrop i mecenes, president de la Caixa d’Estalvis i Mont de Pietat, de la Junta de Beneficència Pública i d’altres entitats benèfiques, econòmiques i culturals de Catalunya.