Codi Moral Maçònic


I. Venera el Gran Arquitecte de l'Univers.

II. El verdader culte que es dóna al Gran Arquitecte consisteix principalment en les bones obres.

III. Tingues sempre la teva ànima en un estat pur, per aparèixer dignament davant de la teva consciència.

IV. Estima als altres com a tu mateix.

V. Fes bé per amor al mateix bé.

VI. Estima als bons, estima als febles, fuig dels dolents, però no odiïs ningú.

VII. No afalaguis exageradament el teu germà però reconeix els seus encerts. Accepta el seu reconeixement amb modèstia, com un al·licient.

VIII . Escolta sempre la veu de la teva consciència.

IX . Practica la caritat.

X. Respecta el viatger nacional o estranger; ajuda'l: la seva persona és sagrada per a tu.

XI. Evita les querelles, preveu els insults, deixa que la raó sigui la teva guia.

XII. No siguis lleuger en enfadar-te, perquè la ira reposa al si del neci.

XIII. Detesta l'avarícia, però administra els teus béns materials amb compte, que a la teva vellesa sostinguin les teves necessitats, protegeixin la teva família i beneficiïn els teus Germans en desgràcia.

XIV. Segueix la senda de l'honor i de la justícia.

XV. Si tens un fill, complau-te; però sigues conscient del dipòsit que se't confia. Fes que fins als deu anys t'obeeixi, fins als vint t'estimi i fins a la mort et respecti. Fins als deu anys se el seu mestre, fins als vint el seu pare i fins  la mort el seu amic. Pensa a donar-li bons principis tant com belles maneres; inculca-li rectitud aclarida i honestedat sense tatxa.

XVI. Si tens vergonya del teu destí, tens orgull; pensa que aquell ni t'honra ni et degrada; la manera amb què compleixis te'n farà un o un altre.

XVII . Llegeix i aprofita, veu i imita, reflexiona i treballa, ocupa't sempre en el bé dels teus germans i treballaràs per a tu mateix.

XVIII. Acontenta't de tot, per tot i amb tot el que no puguis millorar amb el teu esforç. Però quan et sentis capaç de fer-ho, posa totes les teves facultats en la tasca.

XIX. No jutgis lleugerament les accions dels homes; no facis retrets i abans procura sondejar bé els cors per apreciar les seves obres.

XX. Sigues entre els profans lliure sense llicència, gran sense orgull, humil sense baixeses; i entre els germans, ferm sense ser tenaç, sever sense ser inflexible i submís sense ser servil.

XXI. Parla moderadament amb els grans, prudentment amb teus iguals, sincerament amb amics, dolçament amb els nens i eternament amb els pobres.

XXII. Just i valerós defensaràs a l'oprimit, protegiràs l'innocent, sense reparar en els serveis que prestessis i deixessis.

XXIII. Exacte apreciador dels homes i de les coses, no atendràs més que al mèrit personal, siguin quals fossin el rang, l'estat i la fortuna.

XXIV. El dia en què aquestes màximes es generalitzin, l'espècie humana serà feliç i la Francmaçoneria haurà acabat la seva tasca i cantat el seu triomf regenerador.

11. Els Francmaçons contribueixen, amb l'exemple actiu del seu comportament savi, viril i digne, a l'esplendor de l'Orde, dins del respecte al secret maçònic.


12. Els Francmaçons es deuen mútuament ajuda i protecció fraternals, fins i tot en cas de perill de la seva pròpia vida. Practiquen l'art de conservar, en tota circumstància, la calma i l'equilibri indispensables per a una perfecta mestria de si mateixos.